It's 12.10 am and I am in the livingroom, alone, with a bowl of steaming hot ambuyat.
This was my fifth try, and I finally got it right! I have been in Sarawak for eight years, but this is the first time I ever made my own ambuyat. I have only had it a few times before when I visit the local's houses. It is basically tasteless, but with a good dip, it would be almost heavenly.
Why do I suddenly feel compelled to try to make it on my own? Entahlah, tak pernah rasa macam nak makan ambuyat selama ni. Tapi lepas diajak join sekali makan ambuyat oleh pemilik restoran yang kami selalu pergi tu, sehari sebelum puasa, terus teringat nak buat sendiri.
First time buat, I got the mixturejadi macam air kapur je. I threw that into the sink. I tried again. That time, terlalu pekat bancuhan tu sampai bila tuang air panas, dia berketul-ketul pulak. Buang jugak. Takut sakit perut pulak hosmet aku makan benda tu.
Satu bungkus tu bahagi dua, dah tak merasa la makan ambuyat malam tu cuz dua kali try, dua kali tak jadi.
Esok tu pergi sekolah aku tanyalah my colleague how to make ambuyat. Dia ajar lah aku, tapi biasalah, kalau tak hands-on ni, susah nak tahu exactly what to do and what to expect with things yang foreign to me ni kan?
So semalam, I tried again. This time, I bahagi tiga the powder tu, cuz kalau bagahi dua pun banyak sangat. Rasanya tak terhabis pun. Bahagi tiga pun cuz takut tak betul buat lagi and tak jadi pulak and tak merasalah malam tadi juga.
First try pun tak jadi. Tuang je air panas, terus aku kacau bagai nak gila. Puas la aku kacau sampai berpeluh-peluh la ni... tapi tak juga dia mau jadi jernih macam yang aku biasa tengok kalau makan kat rumah orang tu. Dia jadi putih macam glue dalam botol tu. Sambil aku kacau tu aku call la kawan aku ni tadi. "Kak! Kenapa dia jadi putih cam glue ni?" "You buat cemana?" aku ceritalah. Dia pun terus terangkan balik semula cemana nak buat. I hung up and buang the first mix, and started to make a second batch.
Mix dulu dengan air sejuk. Lepas tu tuang air panas sampai bancuhan tu jadi kenyal. Tapi kali ni mungkin airnya dah kurang panas, so dia berbelang and berketul. Tapi better than the last one. So we tried tasting that je la. OK la kut, sebab hari ni tadi tak kena sakit perut. Huhuhu.
Malam ni gue tak leh tido cuz gue risau apa pun gue tatau. So gue tengok tv sengsorang. Lepas tu gue teringat ada lagi sikit serbuk ambuyat kat dapur. The dip pun ada lagi from the last time. Huhuhuhuh... maybe I should try it again.
Bancuh dengan air sejuk. Panaskan air sampai mendidih. Tuang dalam campuran tu tadi dengan buat pusingan dengan cerek tu, sampai adunan jadi kenyal. Stop tuang air, biar dia menjernih (masak) and dah t u barulah kacau. Exactly the way my friend tu ajarkan. Jadi!
So finally, keinginan mak nak makan ambuyat tercapai. Walaupun tengah malam buta cam ni, sambil tengok cerita Firestarter and menaip blog. Tapi kalau dah sejuk, ambuyat tak sedap.
Sambal ambuyat mak simple je, ala-ala sambal belacan. Ada udang kering, belacan, cili api extra sikit and limau nipis dan garam secukup rasa. Nak buat dengan binjai jeruk, mak tak pandai. Tapi yang ni pun okay sudah. Lain kali mak nak cuba buat dengan buah bambangan atau binjai plak. Kalau jumpa benda-benda tu.
Esok mak nak bawak kengkawan mak pergi KK. Tataulah kenapa mak rasa gatai nak berjalan je. Mak bukan banyak duit nak bersopping pun. Tapi mak rasa cam tak betah duduk kat umah la. Resah gelisah. Tataulah kenapa. Asik nak pergi mengelinjang jeh.
Tapi sebenarnya mak macam have second thoughts about going, sebab mak ada issues tak selesai tentang kerja. Tapi takkan la mak nak cancel janji dengan kawan-kawan mak tu. Tak sampai hati mak mengecewakan mereka. Auw!
Tadi tah kenapa, mak masak banyak betul untuk berbuka, padahal mak berbuka dengan hosmet mak yang sorang ni je.
Mak masak black pepper beef, ikan tongkol masak kari, ikan kekisi masak teow chew, mixed vegetables yang ada snowpeas, jagung and carrots with baby kailan, ada choice of sambal belacan and tempoyak to dip with kacang botor. I also made santan durian, yang prompted my Kelantanese hosmet to cook some pulut sebab mereka usually makan pulut dengan durian macam tu. My mom ajar tu makan dengan nasik je, with ikan goreng. Sedap sangat. Lemak lemak manis gitu. Tadi mak singgah bazaar, rambang mata sikit. Mak beli durian empat biji, langsat sekilo (untuk sekali makan je, cuz mak tak suka simpan buah, selalu buang je nanti) mak beli kuih, seringgit, sebutir setiap jenis, lepas tu makcik tu kasi lagik, sedekah katanya, sebab mak selalu beli kat kedai dia kut, and mak pernah ajar cucu lelaki dia. Dia ajak mak raya kat umah dia raya ni. Katanya alang-alang je aku balik sebab dah tinggal 2 hari puasa. Mak kata kesian la kat my mom, cuz memang I spend most of my year here. Dia kata pujuk lah my mom so she would be okay about it, cuz dia pun 'mak' I jugak. Lawak betul la makcik tu. Then mak nampak begedil. Mak selalu buat je kat umah, tapi sebab hari ni baru balik dari taklimat untuk pengawas-pengawas mak untuk pmr ni, dah lewat, lagipun we are out of potatoes kat umah tu. Z pun napping masa I called her at home. Ingat nak ajak dia pergi bazaar. Tapi malas nak tunggu dia, lagipun takde nak beli apa sangat mula-mulanya. So mak pergi sorang je. Mak beli lagi satu peket tepung ambuyat kat pasar. Kut mak nak cuba lagi malam ni. Tapi mak ada lagi yang from the last time I bought, mak buat yang tu je la. Ada juga mak beli tau foo fah. Mak suka tu. Baru hari ni je mak beli. And mak beli jambu air kat pasar. Sedap makan cicah kicap, belacan and cili.
Balik tadi mak start masak, Z pun dah ada kat dapur, potong daging. Mak nak jalan pergi KK esok, so that's why mak nak kosongkan petisejuk, sebab malam esok and malam seterusnya pun mak tak masak la. Simpan punya simpan nanti rosak pulak.
Tapi memang tak habisla makan tadi. Kami berdua je malam ni. Bukan macam malam tadi ada dua orang kawan sekerja we all joined us kat umah ni malam tadi. So ni tadi mak masuk dalam plastic containers and put them away in the fridge. Nanti kalau nak makan, panaskanlah. Tapi mak jarang makan benda yang mak dah simpan dalam fridge. Bukan eksyen. Malas. And mak rasa cam lain je dah makanan tu bila reheat. Mak bukan ada microwave nak memudahkan kerja-kerja pemanasan tu.
Mak mengantuk la. Tapi mak belum nak naik tidur. Esok mak drive nanti mak mengantuk plak. Mak ni tak berdisiplin betul hen it comes to my sleeping hour. Tapi mak ni kuat tidur orangnya.
Tak sangka, dalam masa kurang 2 minggu, mak akan balik kampung untuk beraya dengan keluarga mak. Mak rindu dengan my mom. Selalu call, my mom cakap dia tak sihat. I kesian my mom, nak ajak dia tinggal sini. Tapi dia tak nak. I don't want to go to KL and be miserable dengan work and life there. So cemana? Kesian my mom. Nasib baik ada my sister and my older brother kat sana.
Minggu ni mak malas update. Mak takde mood nak hidup. Hmm... taklah. I am just going through a low on my mood swings. I can't wait till the school year is over.
Sedapnya ambuyat!
This was my fifth try, and I finally got it right! I have been in Sarawak for eight years, but this is the first time I ever made my own ambuyat. I have only had it a few times before when I visit the local's houses. It is basically tasteless, but with a good dip, it would be almost heavenly.
Why do I suddenly feel compelled to try to make it on my own? Entahlah, tak pernah rasa macam nak makan ambuyat selama ni. Tapi lepas diajak join sekali makan ambuyat oleh pemilik restoran yang kami selalu pergi tu, sehari sebelum puasa, terus teringat nak buat sendiri.
First time buat, I got the mixturejadi macam air kapur je. I threw that into the sink. I tried again. That time, terlalu pekat bancuhan tu sampai bila tuang air panas, dia berketul-ketul pulak. Buang jugak. Takut sakit perut pulak hosmet aku makan benda tu.
Satu bungkus tu bahagi dua, dah tak merasa la makan ambuyat malam tu cuz dua kali try, dua kali tak jadi.
Esok tu pergi sekolah aku tanyalah my colleague how to make ambuyat. Dia ajar lah aku, tapi biasalah, kalau tak hands-on ni, susah nak tahu exactly what to do and what to expect with things yang foreign to me ni kan?
So semalam, I tried again. This time, I bahagi tiga the powder tu, cuz kalau bagahi dua pun banyak sangat. Rasanya tak terhabis pun. Bahagi tiga pun cuz takut tak betul buat lagi and tak jadi pulak and tak merasalah malam tadi juga.
First try pun tak jadi. Tuang je air panas, terus aku kacau bagai nak gila. Puas la aku kacau sampai berpeluh-peluh la ni... tapi tak juga dia mau jadi jernih macam yang aku biasa tengok kalau makan kat rumah orang tu. Dia jadi putih macam glue dalam botol tu. Sambil aku kacau tu aku call la kawan aku ni tadi. "Kak! Kenapa dia jadi putih cam glue ni?" "You buat cemana?" aku ceritalah. Dia pun terus terangkan balik semula cemana nak buat. I hung up and buang the first mix, and started to make a second batch.
Mix dulu dengan air sejuk. Lepas tu tuang air panas sampai bancuhan tu jadi kenyal. Tapi kali ni mungkin airnya dah kurang panas, so dia berbelang and berketul. Tapi better than the last one. So we tried tasting that je la. OK la kut, sebab hari ni tadi tak kena sakit perut. Huhuhu.
Malam ni gue tak leh tido cuz gue risau apa pun gue tatau. So gue tengok tv sengsorang. Lepas tu gue teringat ada lagi sikit serbuk ambuyat kat dapur. The dip pun ada lagi from the last time. Huhuhuhuh... maybe I should try it again.
Bancuh dengan air sejuk. Panaskan air sampai mendidih. Tuang dalam campuran tu tadi dengan buat pusingan dengan cerek tu, sampai adunan jadi kenyal. Stop tuang air, biar dia menjernih (masak) and dah t u barulah kacau. Exactly the way my friend tu ajarkan. Jadi!
So finally, keinginan mak nak makan ambuyat tercapai. Walaupun tengah malam buta cam ni, sambil tengok cerita Firestarter and menaip blog. Tapi kalau dah sejuk, ambuyat tak sedap.
Sambal ambuyat mak simple je, ala-ala sambal belacan. Ada udang kering, belacan, cili api extra sikit and limau nipis dan garam secukup rasa. Nak buat dengan binjai jeruk, mak tak pandai. Tapi yang ni pun okay sudah. Lain kali mak nak cuba buat dengan buah bambangan atau binjai plak. Kalau jumpa benda-benda tu.
Esok mak nak bawak kengkawan mak pergi KK. Tataulah kenapa mak rasa gatai nak berjalan je. Mak bukan banyak duit nak bersopping pun. Tapi mak rasa cam tak betah duduk kat umah la. Resah gelisah. Tataulah kenapa. Asik nak pergi mengelinjang jeh.
Tapi sebenarnya mak macam have second thoughts about going, sebab mak ada issues tak selesai tentang kerja. Tapi takkan la mak nak cancel janji dengan kawan-kawan mak tu. Tak sampai hati mak mengecewakan mereka. Auw!
Tadi tah kenapa, mak masak banyak betul untuk berbuka, padahal mak berbuka dengan hosmet mak yang sorang ni je.
Mak masak black pepper beef, ikan tongkol masak kari, ikan kekisi masak teow chew, mixed vegetables yang ada snowpeas, jagung and carrots with baby kailan, ada choice of sambal belacan and tempoyak to dip with kacang botor. I also made santan durian, yang prompted my Kelantanese hosmet to cook some pulut sebab mereka usually makan pulut dengan durian macam tu. My mom ajar tu makan dengan nasik je, with ikan goreng. Sedap sangat. Lemak lemak manis gitu. Tadi mak singgah bazaar, rambang mata sikit. Mak beli durian empat biji, langsat sekilo (untuk sekali makan je, cuz mak tak suka simpan buah, selalu buang je nanti) mak beli kuih, seringgit, sebutir setiap jenis, lepas tu makcik tu kasi lagik, sedekah katanya, sebab mak selalu beli kat kedai dia kut, and mak pernah ajar cucu lelaki dia. Dia ajak mak raya kat umah dia raya ni. Katanya alang-alang je aku balik sebab dah tinggal 2 hari puasa. Mak kata kesian la kat my mom, cuz memang I spend most of my year here. Dia kata pujuk lah my mom so she would be okay about it, cuz dia pun 'mak' I jugak. Lawak betul la makcik tu. Then mak nampak begedil. Mak selalu buat je kat umah, tapi sebab hari ni baru balik dari taklimat untuk pengawas-pengawas mak untuk pmr ni, dah lewat, lagipun we are out of potatoes kat umah tu. Z pun napping masa I called her at home. Ingat nak ajak dia pergi bazaar. Tapi malas nak tunggu dia, lagipun takde nak beli apa sangat mula-mulanya. So mak pergi sorang je. Mak beli lagi satu peket tepung ambuyat kat pasar. Kut mak nak cuba lagi malam ni. Tapi mak ada lagi yang from the last time I bought, mak buat yang tu je la. Ada juga mak beli tau foo fah. Mak suka tu. Baru hari ni je mak beli. And mak beli jambu air kat pasar. Sedap makan cicah kicap, belacan and cili.
Balik tadi mak start masak, Z pun dah ada kat dapur, potong daging. Mak nak jalan pergi KK esok, so that's why mak nak kosongkan petisejuk, sebab malam esok and malam seterusnya pun mak tak masak la. Simpan punya simpan nanti rosak pulak.
Tapi memang tak habisla makan tadi. Kami berdua je malam ni. Bukan macam malam tadi ada dua orang kawan sekerja we all joined us kat umah ni malam tadi. So ni tadi mak masuk dalam plastic containers and put them away in the fridge. Nanti kalau nak makan, panaskanlah. Tapi mak jarang makan benda yang mak dah simpan dalam fridge. Bukan eksyen. Malas. And mak rasa cam lain je dah makanan tu bila reheat. Mak bukan ada microwave nak memudahkan kerja-kerja pemanasan tu.
Mak mengantuk la. Tapi mak belum nak naik tidur. Esok mak drive nanti mak mengantuk plak. Mak ni tak berdisiplin betul hen it comes to my sleeping hour. Tapi mak ni kuat tidur orangnya.
Tak sangka, dalam masa kurang 2 minggu, mak akan balik kampung untuk beraya dengan keluarga mak. Mak rindu dengan my mom. Selalu call, my mom cakap dia tak sihat. I kesian my mom, nak ajak dia tinggal sini. Tapi dia tak nak. I don't want to go to KL and be miserable dengan work and life there. So cemana? Kesian my mom. Nasib baik ada my sister and my older brother kat sana.
Minggu ni mak malas update. Mak takde mood nak hidup. Hmm... taklah. I am just going through a low on my mood swings. I can't wait till the school year is over.
Sedapnya ambuyat!
2 comments:
hmm..jgn kata ko, aku pun takde mood nak mengupdatekan blog. Rasa mcm nak tukar keje je...dah bosan sgt buat keje ni...
Aku pun bosan jadi cikgu. Asyik kena blame je for every sick fucking thing the students do. Jahat sangat ke cikgu ni?
Anyway, I am just bored, bored, bored.
Post a Comment